Mitä on merinovilla?

Mitä merinovilla on ja miksi se on nykyään niin suosittua?

Villa on pitkään kuulunut Suomalaisen ulkona liikkuvan ihmisen suosikkimateriaaleihin. Se on kevyttä, lämmittää tehokkaasti ja hengittää. Se pystyy imemään painoonsa nähden hurjat määrät kosteutta tuntumatta silti märältä. Villa luonnostaan hylkii likaa, eikä siihen tartu hajut, kuten moniin muihin materiaaleihin.

Merinovilla on täällä pohjoisessa perinteisesti käytettyjä lampaanvilloja sileämpää ja pehmeämpää. Siksi se on suosittu materiaali varsinkin asusteissa ja kerrastoissa. Sen voi pukea suoraan iholle, eikä se kutita, kuten karkeammat villat usein tekevät. Ohuempi merinopaita sopii hyvin Islannin tai Suomenlampaan villasta tehdyn puseron alle. Näin kerrostamalla saat villan ominaisuuksista parhaat tehot irti.

Lue alempaa sivulta lisää merinovillasta, mitä se on, mistä se tulee, millaisia ominaisuuksia sillä on, miten huollat merinovillaiset vaatteet ja asusteet, sekä mitä on tarkoittaa mulesing-vapaa merinovilla.

Mikä on merinovillalammas?

Merinovilla keritään merino-rotuisista lampaista. Lammasrotu on alkujaan Espanjasta. Sillä on hyvin poikkeuksellinen villapeite – merinolammas tuottaa pelkästään alusvillaa. Nykyisin rotua kasvatetaan myös Uudessa-Seelannissa, Australiassa ja Etelä-Afrikassa.

Mitä eroa on lampaanvillalla ja merinovillalla?

Merinovillan kuidut ovat pitkiä, kimmoisia ja huomattavasti ohuempia kuin perinteisen lampaanvillan. Rakenteensa vuoksi merinolangasta voidaan valmistaa hyvin ohuita ja kevyitä neuloksia.

Lue lisää miten merinolammas poikkeaa muista.

Miksi merinovilla ei kutita?

Perinteinen lampaanvilla koetaan joskus kutittavana, karheana tai pistelevänä ihoa vasten. Tämä johtuu perinteisen villakuidun karkeasta ja paksusta rakenteesta. Merinovillakuidun rakenne on sileämpi ja ohuempi. Tämän vuoksi se tuntuu perinteistä villaa pehmeämmältä, eikä kutita.

Miten merinovillaa kannattaa pestä ja hoitaa?

Merinovilla, kuten villa yleensä, on helppohoitoista. Villa materiaalina hylkii likaa ja hajut lähtevät usein tuulettamalla. Käytön jälkeen villavaatteet kannattaakin ripustaa aina tuulettumaan. 

Villaa ei kannata turhaan pestä, ettei villan luontaiset ominaisuudet kärsi. Kun pesu kuitenkin on tarpeen, villan voi pestä käsin, tai koneessa villapesuohjelmalla 30 asteessa. Villalle kannattaa käyttää aina villapesuainetta, joka auttaa villaa säilyttämään erinomaiset ominaisuutensa.

Lue myös merinovillan pesu. Näin vältät virheet artikkeli.

Villavaatteen säilytys ja huoltaminen.

Villavaatetta ei kannata roikottaa henkarissa. Pitkäaikainen säilytys henkarissa voi aiheuttaa venymistä ja tuote menettää muotonsa. Viikkaa vaate sen sijaan ilmavasti kaappiin.

Ajan saatossa ja paljon käytettynä laadukkainkin villavaate joskus nyppyyntyy. Usein näin käy varsinkin hihoille ja kainaloille, joihin kohdistuu paljon hankausta. Nypyt saa harjattua villavaatteen pinnasta sitä varten suunnitellulla villakammalla.

Mitä on mulesing-vapaa merinovilla?

Mulesing on kirurginen toimenpide, jossa lampaan peräaukon ympäriltä poistetaan pala ihoa. Menetelmä on käytössä joillain lampureilla lähinnä Australiassa. Arven muodostuminen estää loiskärpästen pesiytymisen ja munimisen lampaan iholle. Puuduttamattomana toimenpide on lampaalle kivulias. Siksi menetelmää on kritisoitu vahvasti eläinsuojelullisista syistä. Putjan merinovilla on aina mulesing-vapaata merinovillaa.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.