Merinovilla - Mitä se on, ja miksi se on nykyään niin suosittua?

Kautta aikain on villa kuulunut Suomalaisen ulkona liikkuvan ihmisen suosikkimateriaaleihin. Ja hyvästä syystä. Villa on kevyttä, lämmittää tehokkaasti ja hengittää. Se pystyy imemään painoonsa nähden hurjat määrät kosteutta tuntumatta silti märältä. Villa luonnostaan hylkii likaa, eikä siihen tartu hajut, kuten moniin muihin materiaaleihin.

Merinovilla on täällä pohjoisessa perinteisesti käytettyjä lampaanvilloja sileämpää ja pehmeämpää. Siksi se on suosittu materiaali varsinkin asusteissa ja kerrastoissa. Sen voi pukea suoraan iholle, eikä se kutita, kuten karkeammat villat usein tekevät. Ohuempi merinopaita sopii hyvin Islannin tai Suomenlampaan villasta tehdyn puseron alle. Näin kerrostamalla saat villan ominaisuuksista parhaat tehot irti.

Lue alempaa sivulta lisää merinovillasta, mitä se on, mistä se tulee, millaisia ominaisuuksia sillä on, miten huollat merinovillaiset vaatteet ja asusteet, sekä mitä on tarkoittaa mulesing-vapaa merinovilla.

Mikä on merinovilla lammasrotu?

Merinovilla keritään merino-rotuisista lampaista. Lammasrotu on alkujaan Espanjasta. Sillä on hyvin poikkeuksellinen villapeite – merinolammas tuottaa pelkästään alusvillaa. Nykyisin rotua kasvatetaan myös Uudessa-Seelannissa, Australiassa ja Etelä-Afrikassa.

Mitä eroa on lampaanvillalla ja merinovillalla

Merinovillan kuidut ovat pitkiä, kimmoisia ja huomattavasti ohuempia kuin perinteisen lampaanvillan. Rakenteensa vuoksi merinolangasta voidaan valmistaa hyvin ohuita ja kevyitä neuloksia.

Miksi merinovilla ei kutita

Perinteinen lampaanvilla koetaan joskus kutittavana, karheana tai pistelevänä ihoa vasten. Tämä johtuu perinteisen villakuidun karkeasta ja paksusta rakenteesta. Merinovillakuidun rakenne on sileämpi ja ohuempi. Tämän vuoksi se tuntuu perinteistä villaa pehmeämmältä, eikä kutita.

Miten pestä ja huoltaa merinovilla

Merinovilla, kuten villa yleensä, on helppohoitoista. Villa materiaalina hylkii likaa ja hajut lähtevät usein tuulettamalla. Käytön jälkeen villavaatteet kannattaakin ripustaa aina tuulettumaan. 

Villaa ei kannata turhaan pestä, ettei villan luontaiset ominaisuudet kärsi. Kun pesu kuitenkin on tarpeen, villan voi pestä käsin, tai koneessa villapesuohjelmalla 30 asteessa. Villalle kannattaa käyttää aina villapesuainetta, joka auttaa villaa säilyttämään erinomaiset ominaisuutensa.

Villavaatteen säilytys ja huoltaminen

Villavaatetta ei kannata roikottaa henkarissa. Pitkäaikainen säilytys henkarissa voi aiheuttaa venymistä ja tuote menettää muotonsa. Viikkaa vaate sen sijaan ilmavasti kaappiin.

Ajan saatossa ja paljon käytettynä laadukkainkin villavaate joskus nyppyyntyy. Usein näin käy varsinkin hihoille ja kainaloille, joihin kohdistuu paljon hankausta. Nypyt saa harjattua villavaatteen pinnasta sitä varten suunnitellulla villakammalla.

Mitä on mulesing-vapaa merinovilla?

Mulesing on kirurginen toimenpide, jossa lampaan peräaukon ympäriltä poistetaan pala ihoa. Menetelmä on käytössä joillain lampureilla lähinnä Australiassa. Arven muodostuminen estää loiskärpästen pesiytymisen ja munimisen lampaan iholle. Puuduttamattomana toimenpide on lampaalle kivulias. Siksi menetelmää on kritisoitu vahvasti eläinsuojelullisista syistä. Putjan merinovilla on aina mulesing-vapaata merinovillaa.

Putjalta löydät merinovilla vaatteita ja asusteita aikuisille ja lapsille.

Tilaa harvakseltaan ilmestyvä uutiskirje. Voit saada sisäpiiriläisten etuja.

Shopping Cart